Vrouwelijke talenten in de dartwereld

Het lijkt er veelal op dat de dartsport een mannelijke aangelegenheid is. Vaak worden alleen de mannelijke darters genoemd wanneer er wordt gesproken over de beste darters ter wereld. Geen woord over de vrouwelijke darters, maar ze zijn er wel degelijk! Als we de geschiedenis van het darten erop nalezen, zien we dat het oorspronkelijke darten werd beoefend als een primitief spel door de boogschutters van de middeleeuwse koning Hendrik VIII van Engeland. Ook de koning zelf raakte gefascineerd door het spel. Uit overleveringen blijkt dat zijn toenmalige vriendin Anne Boleyn hem een rijkelijk versierd dartbord cadeau deed om bij hem in de gunst te komen. De vraag is of ze vervolgens samen met haar toekomstige man ging darten, maar die vraag zal voor altijd onbeantwoord blijven. Tegenwoordig doen vrouwen in elk geval wél mee aan darttoernooien, en hoe!

From Russia with Love

De uit Rusland afkomstige Anastasia Dobromyslova (1984) is een natuurtalent in darten. Reeds op haar elfde begon ze te darten en ze was al gauw de dart kampioene van Rusland. Internationaal werd ze direct voor de leeuwen gegooid tijdens haar debuut bij de Bavaria World Darts Trophy, waar ze tot ieders grote verbazing haar tegenspeelster Trina Gulliver (de toenmalige wereldkampioene darts) versloeg. Dobromyslova is drievoudig BDO wereldkampioene darts.

Golden Girl

In het bovenstaande betoog over Dobromyslova is het duidelijk geworden dat ook de Engelse Trina Gulliver (1969) zeer begaafd is in het darten. Ze heeft het BDO wereldkampioenschap darts maar liefst tien keer gewonnen. Ook andere darttoernooien wist ze over het algemeen met gemak te winnen.

Antwerp Lightning

De van oorsprong Belgische dartster Vicky Pruim (1974) woont tegenwoordig in Zweden, en doet het ook uitstekend tijdens de dartkampioenschappen voor dames. In 2001 won ze het Dutch Open toernooi. Tijdens de halve finale van de BDO wereldkampioenschappen darts in 2002 verloor ze echter van Trina Gulliver. In 2004 won ze het Belgium Open darttoernooi en in 2017 de WDF World Cup.