Hoe ziet de toekomst van het darten eruit?

Inmiddels is het darten in vele landen een populaire sport geworden. De kalender is in de loop der jaren steeds voller geworden en er zijn veel meer wedstrijden die gespeeld worden dan een jaar of 20 geleden het geval was. Dat [de darts] wereld hier veel baat bij heeft spreekt wel voor zich. Zo is er voor spelers meer prijzengeld te verdelen op de toernooien en in de competities. Door de bekendheid van de sport wordt de concurrentie wel steeds groter.

Twee bonden

Het is al jarenlang een onderdeel van het darten wat eigenlijk als minder fraai kan worden beschouwd, namelijk de vete tussen de twee bonden. Eigenlijk is het verschil tussen de dart bonden niet heel groot, maar er ontstaat wel een situatie waardoor we eigenlijk nooit echt alle spelers tegelijk op het WK of in de beste competities aan de slag zien. De namen van de bonden zijn BDO (British Darts Organisation) en PDC (Professional Darts Corporation). Opvallend is dat de meeste spelers ooit bij de BDO zijn begonnen, waaronder grootheden als Phil Taylor, Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Uiteindelijk kiezen zij na verloop van tijd echter allemaal voor de PDC, die veel meer prijzengeld uitkeert waardoor zeer goede spelers alsnog de keuze maken naar deze bond te gaan.

De toernooien en competities van de PDC zijn ook een stuk prestigieuzer omdat hier het deelnemersveld gewoon sterker is. Volgens de laatste berichten gaat het momenteel zo slecht met de BDO dat deze op omvallen staat. Wat hierdoor de eventuele gevolgen zijn voor het darten in het algemeen is nog niet helemaal duidelijk. Dat de toekomst van de sport er wel eens heel anders uit zou kunnen gaan zien kan zomaar het geval zijn. We zullen het af moeten wachten maar als de BDO echt niet weet te overleven kan dat grote gevolgen hebben.