Het verschil tussen de dart bonden

Eigenlijk is het vrij bijzonder te noemen wat er in de dart sport gebeurd. Ondanks dat dit al jarenlang het geval is, wordt het nu door de meeste volgers en supporters als normaal beschouwd en ervaren terwijl dit niet echt het geval hoort te zijn. Eigenlijk bestaat de dart wereld al jaren uit twee partijen die ook nog eens lijnrecht tegenover elkaar staan. Dit maakt het er niet altijd makkelijk op, maar we hoeven er waarschijnlijk niet van uit te gaan dat dit op korte termijn gaat veranderen.

De twee splitsing in de sport is ook wel weer een bijzondere te noemen. Immers zie je dit eigenlijk nergens anders. Het zal voor de toeschouwers wel een stuk leuker zijn als deze voorbij is. Al is het alleen maar omdat dan echt alle spelers op hetzelfde podium actief zijn, ongeacht voor welke bond zij spelen. Daarmee wordt het een stuk eenvoudiger voor jong talent om zich met de gevestigde namen te gaan meten in internationale topwedstrijden. Dit is automatisch weer vuurwerk voor fans en liefhebbers alom. Alleen maar voordelen dus.

Wie kijkt naar de geschiedenis van het hele gebeuren krijgt misschien een beter idee van wat er allemaal is voorgevallen tussen beide bonden waardoor deze afscheiding is ontstaan. Dit maakt het iets begrijpelijker om in te zien wat er nu aan de hand is. Daarom gaan we in dit artikel verder in op wat er precies is voorgevallen en waar beide bonden nu staan. Daarnaast gaan we iets verder in op de toekomst van de bonden en de grootste verschillen tussen de twee.

De BDO en de PDC

De namen van de twee grootste dartsbonden zijn de BDO en de PDC. De meeste grote spelers zijn aangesloten bij de PDC, nadat zij al dan niet eerst voor de BDO hebben gespeeld. Voor de meeste spelers is dit namelijk wel het geval. Dit heeft er onder andere mee te maken dat er bij de BDO een stuk minder geld valt te verdienen dan bij de PDC. Het is dus vrij gebruikelijk dat een darter eerst bij de BDO laat zien wat hij of zij wel of niet waard is. Wanneer dit erg goed gaat zal de PDC de darter vervolgens een aanbieding doen om naar hun bond te komen.

Zoals je waarschijnlijk al op kunt maken uit bovenstaande is het een stuk lucratiever om als speler voor de PDC te spelen dan de BDO. Uiteindelijk zal iedere speler hier dan ook voor kiezen, want hoe je het went of keert, wanneer je de mogelijkheid hebt om ergens een veelvoud te verdienen van wat je daarvoor verdiende, zal ieder mens hier uiteindelijk voor gaan. Dit is in de sportwereld en de dartwereld niet anders.

Het moment dat de beide bonden ontstonden wordt ook wel ┬┤the big split┬┤ genoemd. Dit gebeurde begin jaren negentig. Een aantal spelers van een bond waren gepikeerd, omdat er steeds minder darten op televisie werd uitgezonden en besloot dit te willen veranderen. Samen richtten zij een nieuwe bond op, de voorloper van de latere PDC. Hiermee werd de dart wereld voorgoed veranderd en bleek dit het begin van een conflict wat tot vandaag de dag voortduurt. Of er ooit verandering in zal komen is dan ook zeer de vraag. Het zou voor alle fans en volgers in ieder geval wel zo leuk zijn.