Dart kampioenen

Iedere sport kent zo zijn of haar helden. In het darten is dat zeker niet anders. De sport heeft door de jaren heen een aantal ware kampioenen, flegmatieke figuren, bijzondere spelers en nog veel meer voortgebracht. Dat verdiend een kleine reis langs de grootste kampioenen en meest excentrieke persoonlijkheden uit deze sport.

We verdiepen ons verder in wat deze personen bij het darten bracht, hun bijzondere gewoonten en uitstekende resultaten. Dit is de lijst met dartkampioenen die allemaal een bijzonder verhaal te vertellen hebben. Sommige zijn nog actief, wat leuk is om te weten als je wel eens op darten wil inzetten. Online kun je dit op tal van plekken doen. Bijvoorbeeld bij Unibet Darts Gedeelte waar je meer dan voldoende keuze hebt om in te zetten op partijen en toernooien. Dit geldt niet alleen voor darten, maar voor bijna alle sporten die je zelf kunt bedenken.

James Wade

Als een jongen van net in de twintig, maakte James Wade al de overstap naar de PDC bond. Dit was, vooral op deze nog jonge leeftijd, best wel iets unieks te noemen. Wade was echter nog lang niet klaar met het neerzetten van bijzondere dingen. Zo presteerde hij het om binnen een jaar drie negen darters te gooien. Hij was hierin de eerste darter ooit. Daarnaast haalt hij vaak finales van grote PDC toernooien en is hij nog steeds relatief jong, waardoor zijn prijzenkast nog ruimte heeft voor uitbreiding.

Eric Bristow

De naam van Bristow zal vaderlandse dart fans misschien wat minder bekend in de oren klinken. Dit heeft er alles mee te maken dat Bristow zijn hoogtijdagen al kende voordat het darten goed en wel bekend werd in andere landen en vooral buiten het Verenigd Koninkrijk. Dit was namelijk in de jaren tachtig. Eric Bristow won maar liefst vijf keer het BDO wereldkampioenschap, terwijl de PDC bond toen nog helemaal niet bestond.

Adrian Lewis

Wie dacht dat andere darters op jonge leeftijd de overstap naar de grootste bond al maakte kent Adrian Lewis nog niet. Deze Brit die geboren werd op Engelse bodem was pas twintig jaar oud toen hij deed waar velen eerst tientallen jaren voor gespeeld moeten hebben. Lewis pakte een paar jaar later gelijk de wereldtitel en loste daarmee zijn belofte in. Dit hadden velen al verwacht en gebeurde dus ook. Een jaar later deed hij het nog eens dunnetjes over. Ondanks dat er daarna een aantal iets meer magere jaren volgden lijkt het publiek te geloven in meer titels. Dit is niet vreemd, omdat Lewis nog steeds een erg jonge speler is in het circuit. Tijd lijkt hij dus meer dan genoeg te hebben om voor meer titels te gaan

John Part

Deze man is vooral een bijzondere verschijning in de wereld van het darten, omdat hij van Canadese komaf is. Het is niet heel gebruikelijk dat Canadezen meedoen in de top van de dart wereld, maar John Part was wat dit betreft een uitzondering. Hij wist dan ook in 1994 het wereldkampioenschap van de BDO, tot ieders verrassing, op zijn naam te schrijven. Mede als gevolg hiervan verdiende hij een overstap naar de veel lucratievere PDC. Ook hier wist hij meerdere malen de finale te halen en vocht prachtige gevechten uit met Phil Taylor. Hiervan wist hij eenmaal te winnen en jaren later won hij nogmaals een toernooi.